Woda ryżowa nie wydaje się czymś, co posiada jakąkolwiek wartość – zwykle po prostu ją wylewamy. Okazuje się, że to błąd, ponieważ substancja ta obfituje w wiele korzystnych substancji, które wzmacniają włosy i znacznie poprawiają ich wygląd. Jak ją właściwie przygotować i stosować w sposób zapewniający najlepsze efekty? Sprawdzamy.
Woda ryżowa to nic innego, jak płyn powstały w wyniku płukania ryżu. Korzenie jej wykorzystania w pielęgnacji sięgają okresu 794 do 1185 n.e. Jak się okazuje, w wodzie ryżowej znajdują się substancje, które mają zdolność do penetrowania łodygi i wzmacniania jej struktury, w wyniku czego staje się silniejsza i bardziej odporna na uszkodzenia.
Skąd pomysł na wykorzystanie wody ryżowej?
Z badań wynika, że pierwsze próby wykorzystania wody ryżowej w pielęgnacji włosów pochodzą z Japonii.[1]
Tradycję tę obserwuje się także w Chinach, gdzie kobiety regularnie stosujące płukanki tego typu cieszą się niezwykle długimi i gęstymi kosmykami. Co więcej, ich włosy są nie tylko piękne, ale także wyjątkowo odporne na uszkodzenia – niektóre z pań przekraczały osiemdziesiątkę, nie tracąc zbyt wiele z objętości fryzury.
Współczesne „włosomaniaczki” prześcigają się w poszukiwaniu naturalnych metod na wzmocnienie włosów i ograniczenie ich wypadania. Wieść o wodzie ryżowej dotarła więc i do nich, a następnie dzięki Internetowi błyskawicznie rozprzestrzeniła po świecie.
Jak woda ryżowa działa na włosy?
Dobroczynne działanie wody ryżowej na włosy wynika z obecnych w niej substancji. Płyn zawiera inozytol, czyli witaminę B8. Jest to związek organiczny, który wykazuje szereg cennych właściwości. Stosowany zewnętrznie, w postaci płukanki lub wcierki z wody ryżowej, wzmacnia włosy i nadaje im blasku. Kosmyki stają się znacznie bardziej odporne na uszkodzenia, a także wypadanie.
Wyjątkowe właściwości substancji wynikają także z zawartości protein, które wzmacniają strukturę włosa i ograniczają jego łamliwość. Z tego powodu warto rozważnie wdrożyć ten sposób pielęgnacji – szczególnie w przypadku kosmyków wysokoporowatych i przesuszonych. Zbyt częste stosowanie wody ryżowej może doprowadzić do przeproteinowania.
W płynie znajdziesz także skrobię – silny humektant, czyli związek o charakterze nawilżającym. Obecna jest w nim także witamina E, magnez, cynk, żelazo i potas, czyli elementy niezbędne do prawidłowego wzrostu włosa.
Reasumując, woda ryżowa:
- wzmacnia strukturę włosa,
- wygładza,
- nadaje blasku,
- oczyszcza,
- zmniejsza wypadanie włosów,
- pobudza porost.
Jak stosować wodę ryżową na włosy
Woda ryżowa jest niezwykle prosta w zastosowaniu. Aby wzmocnić włosy i nadać im wyjątkowego blasku, wystarczy zwilżyć nią kosmyki, a także wetrzeć substancję w skórę głowy.
Płukanka z wody ryżowej na włosy
Płukankę z wody ryżowej należy aplikować na umyte i wilgotne włosy. Najlepiej przelać substancję do niewielkiego, poręcznego naczynia, a następnie opłukać nią włosy tak, by całe nią przesiąkły. Pozostaw wodę na kosmykach na 5 minut, a następnie obficie spłucz wodą.
Wcierka z wody ryżowej
Na bazie wody ryżowej możesz także przygotować wcierkę. Aby miała bardziej skoncentrowaną formę, warto zastosować wodę po ryżu gotowanym (więcej o metodach przygotowania mikstury znajdziesz poniżej). Przelej miksturę do plastikowej butelki z atomizerem lub dozownikiem i aplikuj na skórę głowy. Wmasuj delikatnie i pozostaw na około 20 minut.
Wcierkę warto stosować na umyte włosy, a następnie ponownie je umyć bądź jedynie spłukać miksturę – wszystko zależy od naturalnych predyspozycji skóry głowy.
Jak prawidłowo przygotować wodę ryżową?
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie wody ryżowej. Najprostszym z nich jest moczenie ziaren przez 30 minut.
Przepis:
- pół szklanki surowego ryżu,
- 2-3 szklanki wody.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej. Mieszaj go z wodą tak długo, aż ta zmętnieje, następnie pozostaw miksturę na pół godziny. Na koniec odcedź – gotowy płyn wykorzystaj do pielęgnacji włosów, ziarna możesz zaś ugotować i spożyć.
Wodę ryżową możesz także przygotować, doprowadzając ziarna do wrzenia. W tym celu zalej opłukany ryż wodą, pamiętając, by zwiększyć jej ilość dwukrotnie w stosunku do zwykłego gotowania – pamiętaj, że w tym wypadku chodzi o wodę, a nie ziarna. Gdy ryż stanie się miękki, odcedź płyn, ostudź, a następnie wykonaj zabieg pielęgnacyjny.
Zaraz po przygotowaniu możesz ją także pozostawić w temperaturze pokojowej na nie więcej, niż 2 doby. Wówczas dojdzie do procesów fermentacyjnych, które zwiększą skuteczność wody ryżowej. Pamiętaj, że tempo fermentacji zależy od temperatury – kontroluj zapach mieszanki. Nie może być zbyt kwaśny.
Woda ryżowa i jej inne zastosowanie w pielęgnacji
Woda ryżowa może być wykorzystana nie tylko w pielęgnacji włosów, ale i skóry. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do kąpieli. Taka mieszanka pomaga łagodzić podrażnienia i delikatne stany zapalne, jak również nawilżyć i wygładzić skórę.
Aplikowana za pomocą wacika sprawi, że skóra twarzy stanie się sprężysta i odzyska dawny blask. Woda ryżowa rozjaśnia, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz wspiera walkę z przebarwieniami.
Podsumowanie – czy warto stosować wodę ryżową?
Woda ryżowa to wyjątkowo tani i łatwo dostępny sposób pielęgnacji włosów. Przygotowanie wcierek i płukanek na jej bazie nie przysparza zbyt wielu trudności, dlatego zdecydowanie warto ją wypróbować. Szczególnie, że efekty uzyskane za pomocą tego płynu mogą być naprawdę imponujące.
A kto powinien uważać na wodę ryżową? Tak, jak wspomnieliśmy, osoby z włosami wysokoporowatymi muszą obserwować reakcję kosmyków na ten typ pielęgnacji i wdrażać go powoli – najlepiej zaczynając od jednej kuracji na 2 tygodnie. Prawidłowo stosowana, woda ryżowa powinna wzmocnić łodygi i obniżyć stopień łamliwości, który w przypadku włosów o rozchylonych łuskach jest dość wysoki.
Źródła:
- S. Inamasu, R. Ikuyama, Y. Fujisaki, K.-I. Sugimoto (2010) Abstracts: The effect of rinse water obtained from the washing of rice (YU-SU-RU) as a hair treatment